vrijdag 9 januari 2009

Beachhandbal en handbal

Beachhandbal is een snelgroeiende vorm van handbal. Zoals de naam al suggereert wordt beachhandbal gespeeld op zand. Beachhandbal heeft overeenkomsten met gewoon handbal, maar ook verschillen.

De regels bij beachhandbal voor wat betreft overtredingen zijn gelijk aan zaalhandbal. Ook wordt bij beachhandbal dezelfde richtlijnen gebruikt voor uitvoering van worpen en wat daarbij wel en niet is toegestaan. Het veld is echter anders. Bij beachhandbal bestaat het veld uit een rechthok van 27 bij 12 meter. Bij zaalhandbal is het doelgebied een halve cirkel van 6 meter, bij beachhandbal wordt een rechte lijn als doelgebied gebruikt, op 6 meter afstand van de doellijn.

Bij zaalhandbal kan er gewisseld worden in een wisselstrook. Bij beachhandbal kan de gehele zijlijn als wisselstrook worden gebruikt. Er wordt zowel bij zaalhandbal als beachhandbal van kanten gewisseld op de helft van een wedstrijd. Natuurlijk moet bij het wisselen erop worden gelet dat de ene speler het veld heeft verlaten voor de andere erin komt. Net als bij zaalhandbal worden wisselfouten bij beachhandbal bestraft met een tijdstraf en balverlies.

Een gewone handbal wedstrijd duurt voor senioren 2x 30 minuten. Bij beachhandbal is dit een stuk korter. Een beachhandbal wedstrijd bestaat uit 2 helften van 10 minuten met 5 minuten pauze. Bij een gelijkspel treedt de 'golden goal' regel op. Wat ook verschillend is, is dat de ploeg die de eerste helft wint 1 punt krijgt toegewezen. De tweede helft start met een schone lei en verloopt zoals de eerste speelhelft. Als een team bij beachhandbal allebei de helften wint, dan is de stand 2-0. Als beide handbalteams 1 helft winnen, dan worden strafworpen genomen om de wedstrijd te beslissen.

Bij een beachhandbal wedstrijd kan elk team een time out aanvragen per speelhelft. Bij zaalhandbal spelen er 6 veldspelers en is er 1 keeper. Bij beachhandbal wordt er gehandbalt met 3 veldspelers en een keeper.

Bij beachhandbal wordt blootsvoets gespeeld. Er wordt gespeeld met een rubberen bal die grip biedt. In tegenstelling tot zaalhandbal, wordt bij beach handbal de score aangeduid door punten en niet door doelpunten - bij een geldig gemaakt doelpunt krijgt de ploeg één punt. Het is bij beachhandbal wel mogelijk om extra punten te krijgen. Dit draagt bij aan een spectaculaire wedstrijd.
• voor een vliegertje (een toegespeelde bal waarbij een speler hem in de lucht vangt en scoort)worden 2 punten toegekend.
• Als de keeper bij beachhandbal meespeelt in de aanval en scoort, dan telt dit voor 2 punten.

Inmiddels is beachhandbal uitgegroeid tot een zomerse variant van de handbalsport. Elk jaar worden er in de verschillende categoriën Dames Senioren, Dames Jeugd A en B, Heren Senioren en Heren Jeugd A en B Nederlandse Kampioenschappen gehouden om te zien welk team het beachhandteam is.