vrijdag 2 januari 2009

Handballen

Handballen, meer informatie over de sport handbal en het handballen zelf.

Handballen staat bekend als een van de meest dynamische sporten om te beoefenen en te bekijken. Het is een (beperkte) contactsport die uitblinkt in snelheid. Handballen doe je met 6 veldspelers en een keeper. Handballen wordt gedaan in verschillende omgevingen, maar het leeuwendeel van de competities in Nederland spelen zich af in de zaal.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbal wordt er bij handballen veel gescoord in een wedstrijd. Ook zijn de veldspelers bij handbal zowel aanvallers als verdedigers. Een speler moet dus zowel aanvallend kunnen handballen als verdedigend kunnen handballen. Het komt weleens voor dat een speler wordt gewisseld tijdens de wisseling van aanval en verdediging, maar door het hoge speltempo bij handballen lukt dit niet altijd.

Bij zowel heren handbal als dames handbal vind je een variatie in spelers en speelsters. Een groot gedeelte van goed handballen draait om spelinzicht en niet zozeer om lichaamslengte of kracht. Natuurlijk is het handig als je een reus bent van 2,20 meter, maar dan nog kun je weggespeeld worden door handballers met sneller baltempo of meer spelinzicht.

Nederland is, vergeleken bij Duitsland, Spanje, Denemarken of zelfs Ijsland geen echt handbal-land. Handballen heeft niet de naamsbekendheid of televisieminuten van bekendere sporten. Toch is handballen wel in opkomst in ons land. Handballen is namelijk een teamsport waarbij elk type speler de kans krijgt om uit te blinken in een bepaalde vaardigheid. Een hoekspeler handbalt bijvoorbeeld heel anders als een linker-opbouwer, puur omdat handballen op hoog niveau een technische sport is met specifieke handbal-expertise op elke positie.

Handballen kun je al van jongs af aan doen. Bij de kleinste handballers draait het veelal nog om het leren van het spelen in een team en het aanleren van handbal technieken. Je maakt kennis met handballen door contact op te nemen met je lokale handbalvereniging. In heel wat plaatsen in Nederland wordt er al gehandbald en vaak kun je een handbaltraining gratis proberen voor je besluit of je ook wilt handballen.

Ga eens kijken en probeer handballen eens, je zult niet teleurgesteld worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten