maandag 12 januari 2009

Handbal techniek: schijnbeweging

Handbal techniek de Schijnbeweging. Een van de belangrijkste handbal technieken is de schijnbeweging. De schijnbeweging dient om je tegenstander in beweging te brengen en hem op die manier te kunnen passeren.

Handballen is een contactsport. Dit betekent dat er gedurende een gemiddelde handbalwedstrijd heel wat 1 tegen 1 duels worden uitgevochten. Het meestgebruikte middel bij een duel is de schijnbeweging. Over het algemeen start een handbal schijnbeweging met een 0-pas. Een 0-pas betekent dat de speler op de punten van beide voeten tegelijkertijd land, waarbij hij de gelegenheid heeft om zowel links als rechts te passeren. Het voordeel van de 0-pas tegenover een schijnbeweging waarbij op de linker- of rechtervoet terecht wordt gekomen is dat de 0-pas geen richting verraadt en een handbal speler daardoor niet limiteert. De handballer kan nog beide kanten op met een 0-pas, met een landing op linker- of rechtervoet is het bijzonder lastig om niet naar nog maar 1 kant te passeren.

Er zijn ontzettend veel varianten te bedenken van de basis schijnbeweging, maar het komt erop neer dat de speler zijn tegenstander probeert te doen bewegen naar de ene kant, waarna hij aan de andere zijde passeert. Voor een links opbouw speler bij handbal is het bijvoorbeeld ideaal om naar buiten te dreigen en vervolgens naar binnen te komen om tot schot te komen. Dit geeft hem de beste schotopties als hij rechtshandig is. Een opbouwer kan bij handbal natuurlijk ook naar binnen dreigen en naar buiten passeren, alleen wordt de schothoek dan aanmerkelijk kleiner.

Op de hoekpositie bij handbal moet een speler bijzonder vaardig zijn om te passeren met een schijnbeweging en in een goede schotpositie te komen. De hoek is van nature kleiner op de links- of rechtshoek positie bij handbal, waardoor een schijnbeweging naar binnen en passeren naar buiten ervoor zorgt dat de speler in een moeilijke schotpositie komt. Wanneer de schijnbeweging naar buiten wordt gedaan en de handballer komt naar binnen, kan hij worden opgevangen door de opbouw verdediger. Bij het golfspel in handbal is dit echter de bedoeling, want de opbouwer die de bal krijgt van de hoek moet vervolgens worden opgevangen door de middenverdediger van de tegenstander enz. totdat de bal aan de andere kant bij de hoek komt die een schotkans heeft. Als een speler bij handbal dus zijn verdediger kan binden en daarnaast nog een andere speler, maakt hij ruimte vrij voor de andere handbalspelers om te scoren en te passeren.

De waarde van een goede schijnbeweging is bij handbal dus aanmerkelijk groot. Een handballer dient aan beide kanten te kunnen passeren en te kunnen schieten. Om meer te weten te komen over handbal techniek, lees de artikelen op dit blog.

1 opmerking:

  1. Het eerste contact met de vloer, NADAT je de bal in vlucht (volledig los van de grond) hebt gevangen, is het moment wanneer je spreekt over een 0 pas

    In deze situatie , wordt het neer komen op twee voeten tegelijkertijd als gelijk beschouwt als wanneer je op één voet neerkomt.

    BeantwoordenVerwijderen